Nowości Redakcja Sezon I Sezon II Sezon III Kontakt
Pieczona kaczka z jabłkami PRZEPIS
Zdjecie glówne

Dzika kaczka z jabłkami pieczona tradycyjnie

(pieczenie w piecu konwekcyjnym)

 

 

Składniki:

-  1 kaczka dzika,

-  15 dkg słoniny,

-  10 dkg smalcu do pieczenia,

-  około 1 kg kwaśnych jabłek (Szara Reneta z naszego sadu),

-   sól,

-   pieprz,

-   majeranek.

 Marynata:

- 1 szklanka octu,

- 2 szklanki wody,

-  1 cebula,

-  1 płaska łyżka soli,

-  1 płaska łyżka cukru,

-  10 ziaren jałowca,

-  10 ziaren pieprzu,

-   5 ziaren ziela angielskiego,

-   2 liście laurowe,

-   1 łyżka kolendry.

 

Sposób przyrządzania marynaty:

Cebulę należy pokroić w krążki, zagotować wszystkie składniki marynaty, gotować na małym ogniu ok. 5 minut, następnie wystudzić. Sprawioną kaczkę umyć dokładnie w zimnej wodzie i ułożyć ciasno w kamiennym lub emaliowanym naczyniu, zalać marynatą i wstawić do chłodnego miejsca na 2-4 dni. Należy pamiętać, by codziennie tuszkę kaczą obracać.

Sposób przyrządzania kaczki:

Po czterech dniach kaczkę wyjmujemy z zalewy, opłukujemy i osuszamy. Następnie kaczkę należy  oprószyć majerankiem, do środka tuszki włożyć jabłka (można ułożyć jabłka wokół kaczki), ułożyć w pojemniku do pieczenia i włożyć do nagrzanego pieca do temp. 250 stopni C.

Na początku pieczenia polewać marynatą, później tłuszczem z kaczki. Po zarumienieniu się skórki zmniejszyć temp do 200 stopni C i piec aż do miękkości – około 2 godziny.

W trakcie pieczenia musimy pilnować żeby sos całkowicie nie wyparował ponieważ mięso stwardnieje.

Po upieczeniu wyjąć kaczkę i podzielić na odpowiednie porcje.

Tak upieczoną dziką kaczkę podawać z sosem, który dodatkowo można doprawić oraz zagęścić. Podawać najlepiej z zasmażaną modrą kapustą.

 

Jarosłw Ptach, autor przepisu, jest myśliwym Koła Łowieckiego "Łabędź" w Iławie.