Nowości Redakcja Sezon I Sezon II Sezon III Kontakt
Gulasz z sarniny PRZEPIS!
Zdjecie glówne

Gulasz z sarniny

 

Składniki:

  • 300 g sarniny (szynka, comber),
  • 50 g pieczarek,
  • pół cebuli,
  • pół papryki czerwonej,
  • 1 mały por – tylko biała część,
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina,
  • 250 ml bulionu drobiowego,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • ząbek czosnku,
  • 50 g mąki,
  • łyżeczka tymianku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.

 

Sposób przyrządzenia:

Pokrojone mięso przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę i czosnek oraz pokrojonego pora, smażyć kilka minut. Dodać oprószone mąką mięso i smażyć kolejne kilka minut. Przełożyć do małego ranka. Następnie dodać pokrojone pieczarki i paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki. Po kolejnych kilku minutach duszenia dodać koncentrat pomidorowy i wino. Wymieszać i dusić, aż połowa wina odparuje. Dodać bulion lub wodę i dusić około 20 minut, do miękkości mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

 

 

Zmodyfikowany przepis autorstwa Marcina Młynarczyka, który nie jest myśliwym. Prowadzący program MYŚLIWIECZ.pl po raz pierwszy w życiu przygotował dziczyznę, bez podpowiedzi.