Nowości Redakcja Sezon I Sezon II Kontakt
Gulasz z dzika PRZEPIS!
Zdjecie glówne

Gulasz z młodego dzika, czyli warchlaka

 wg Grzegorza Wojciechowskiego

 

Składniki:
 
1 kg mięsa z młodego dzika (szynka lub łopatka)
4  marchewki,
4 pietruszki, 
trzy cebule
świerza czerwona papryka,
szklanka wytrawnego, czerwonego wina,
olej,
sól, pieprz lub inne przyprawy do smaku,
sos pomidorowy.
 
Sposób przydządzenia:
 
Mięso pokroić w kostkę, odsmażyć na bardzo goracym, głębokim oleju Warzywa pokroić drobno i uprażyć na patelni.
Do garnka przełożyć obsmażone mięso i warzywa, przyprawić, zalać sosem. Dusić ponad 2 godziny. 
Dodać wino i dusić jeszcze 20 minut. Podawać z pieczywem lub kaszą.